Rome 2×10 lamentacije

Rome 2×10 De Patre Vostro (About Your Father)

Ako niste gledali Rome, nemojte čitati ovaj post. Ne samo da će vam biti dosadno, već ćete biti zbunjeni vulgarnošću mojeg izražaja. Ako niste hardcore fan, mislit ćete da sam gej jer neprestano spominjem nastrane stvari. Nisam ja gej, samo ovaj HBO ima problema sa cenzurom(pozdraf Oz fanovima).

Što je Rome? Rome je povijesna drama, snimana u Italiji uz koprodukciju BBC-ja , HBO-a i RAI-ja. Prva sezona je bila prikazana 2005. Druga sezona je počela 14.01.2007. i završila ovom epizodom 25-og ovog mjeseca.

Šmrc. Svakoj lijepoj stvari mora doći kraj. Eto, svjedočio sam kraju jedne lijepe priče. Priče o sisama ,orgijama, Brutovim jajima, silovanjima, političkim previranjima, ratu, ljubomori, kurvama, vojnicima, carevima, robovima, maslinama, incestu, mufovima, plebejcima i patricijima itd. Mislite li da sam ove teme pokupio iz 5 drama, 8 pornića, 4 ratna filma i 5 sapunjara? Think again. Sve to ima u Rome-u. Malo je glupo upoznavati nekoga sa serijom tako što mu ispričaš kraj, pa moram pretpostaviti da ste već pogledali zadnju epizodu i došli slušati moje oplakivanje.

snapshot20070328095336.jpg

Moram priznati da katkad zaboravim… Gledam neku seriju, čitam neku priču i jednostavno zaboravim, u određenom trenutku, što je smisao. To se dogodilo i ovdje.

Marko Antonije je faca. To je činjenica. I kao njegov veliki fan, nisam mogao gledati ga onakvog jadnog u Egiptu, sjebanog od pušenja trave, alkohola, ševe. Jedva vidi, ne može se boriti, plače kao pička… to nije ni blizu onog čovjeka kojeg smo svi zavoljeli u ove dvije sezone. Sad, pošto je završetak sezone, htio sam ga vidjeti kako ubija rulju, vadi im utrobu i sere u unutrašnjost. Htio sam ga vidjeti u bojnoj opremi, na bojnom polju, u svoj svojoj slavi. Htio sam vidjeti kako će sašiti Oktavijana i silovat mu majku, sestru i ženu (heh samo jedno fali).

snapshot20070328103317.jpg

Zaboravio sam da je to doba bilo okrutno, bez romantike Ben Hura, Gladijatora i nekih povijesnih spektakla i zaboravio sam da se priča koliko-toliko bazira na istini. Istina je da je mali peder postao prvi rimski car, August. U takvom svijetu, Marko Antonije mora popiti mač.

No nisam razočaran, daleko od toga. Rome me ne može razočarati, to sam shvatio na početku. Vidjeli smo i trunku romantike, pomalo suptilno, kada je Lucije Voren fino stavio Marka u opremu, posjednuo ga na prijestolje i stavio mač u ruke. Pitam se, pomalo djetinjasto, priznajem, da li su stvarno ti jebeni Rimljani bili takve face?

Eto, dolazi nam 300 ovaj tjedan u kina i nisam siguran koliko se mogu banda pederastih spartanaca uspoređivati sa Rimljanima. To spada u onu domenu batman vs superman. Rimljani u onim svojim odorama, šljemovima i crvenim plaštevima izgledaju impresivno. Nema bolje slike u cijeloj seriji od one kada su Lucije Voren i Tit Pulon u odori. Usudio bi se reći da izgledaju nepobjedivo, he he. U tome je ova epizoda malčice podbacila. Iako smo vidjeli akciju sinova Hada, nije bilo onog dobrog starog rezanja glave, udova, pimpeka i ostalih dijelova tijela. Nije bilo onog AUPIČKU! momenta kada Tit odgrize nekome jezik. Opet ja laprdam.

Zaboravio sam da je bit ove serije, ono što autori žele postići, realnost. Nisu toliko povijesno točni u globalnoj priči ali možemo pretpostavljati da je život, u to doba, stvarno izgledao tako. Svakako tome pridonosi i činjenica da se serija prikazuje na HBO-u gdje redovito možemo vidjeti kurčine, mufove, jaja, sise, ševu, sise, krv i ostale vrlo čudne scene koje, kada pogledamo, imaju smisla ako želimo biti povijesno ispravni. Moramo reći: Da, to vrijeme je bilo čudno, necivilizirano. To nema smisla poricati, već pokazati to kroz oči plemića, vojnika, kurve, roba, oca, majke i pustiti gledateljima da sami odluče. Naravno, pritom prikazati stanje što vjernije moguće.

snapshot200703281047121.jpg

Cijelo vrijeme mislim kako J. Millius (kreditiran kao “creator”) ima tu neke svoje prste. Gledao sam dvd dodatke filma Conan: The Barbarian i taj čovjek mi se ne čini normalnim. Mislim da mogu povući neke paralele između njegovih uradaka.

Ne postoji tu sad neki Bog koji će reći što je dobro a što loše. Svaki čovjek sam bira svoj put. Milosrđe je slabost a sve što vrijedi u životu je čast. Tu se vidi taj kontrast, jer naš dinamični duo (L.V. i T.P. podaci poznati policiji) stalno vodi neki prst sudbine. Pročitajte u Commentarii de Bello Gallico prave zgode o njima i vidjet ćete da su i pravi likovi bili takve face kako ih se i portretira.

Idemo mi nazad na plakanje. Ništa se ne priča o trećoj sezoni, naravno. Izgleda da je potraga za preciznošću doživljaja starog Rima ipak skupa jer je ponestalo para. Tko zna, da su rastegnuli te pare na još jednu sezonu, vjerojatno ne bi izgledalo toliko dobro. Jednostavno morate priznati da su kostimi i lokacije impresivne. CGI se gotovo i ne koristi, casting je prejeben. Snimalo se je u Italiji, pretpostavljam da su i statisti talijani, pa sam se ja bez veze čudio kako svi rimski vojnici liče na digiće. Čitao sam da su čak zaposlili pravog mesara za ulogu mesara na tržnici u jednoj epizodi. Malo sam se zabrinuo kako loše izgleda vađenje mača iz Markove utrobe, izgleda da para više nije bilo. Vjerojatno su potrošili na trijumf, pederi. Ne znam jesam li jedini, no uočio sam male hintove za nastavak u Attijinim očima i prijetnjama Titovog klinca. Možda se napravi spinoff u kojem bivši legionar 13. legije Pulon i njegov sin odluče lutati po svijetu i skrase se u nekoj pizdi materinoj npr. Pannoniji i odluče osnovati narod.

snapshot20070328104712.jpg

Kcina2

Piše po webu kako se organizira peticija za 3. sezonu ali tome, kao i uvijek, ne pridajem previše pozornosti. Nemojte ni vi. Prihvatite da je gotovo. Rome je mrtav i pokopan. Na nadgrobnom mu je spomeniku nacrtan onaj grafit iz špice, grafit čovjeka sa velikom kurčinom.

Oglasi

4 komentara to “Rome 2×10 lamentacije”

  1. ajme… što reci, što reci osim tuzan sam i uplakan. sta cu sad raditi kad sam obje sezone pogledao? cijelu noc nakon zadnje epizode druge sezone vrtio sam se a kroz glavu mi je prolazio Lucije na smrtnickoj postelji, njegova najstarija kci Vorena, pa onda Tit u svom optimizmu i onaj kadar kad kaze – nego, vezano uz tvog oca…. pa onda mi vise ne cujemo zvuk ali vidimo vec sad u daljini malog Cezara kako zastane i ostne paf. mozda je bas ta scena najbolja ilustracija vrhunske rezije ovog megaspektakla. Rome, o Rome, o vremenski stroje povedime tamo gdje je svaki dan podjednako dobar za život i umiranje… povedi me da barem trenutak udahnem od tog velicanstvenog licemjerja…. koga briga da umireš ako si živio život Marka Antonija!? kvragu, fakat je bio slab na picke, al ih je zato punio i punio…. toliko. ave… ave rome

  2. waldorf Says:

    Hjooo, a skoro sam bio zaboravio to mračno doba mojeg života, kada je završio Rome, i baš si me sad ti, prijatelju, morao podsjetiti. Neka ti je, jer, podsjetio si me na one tužne djelove kada sam tupog pogleda i slinavih ustiju gledao kraj tog veličanstvenog epa i sanjao o novim epizodama, ali ostali su i oni najljepši momenti duboko urezani u moje pamćenje kao što je remek djelo, jedna mala scena od par sekundi u kojoj neka žena pere sisu…

  3. Uf,,što je ta serija dobra!!!!!!!!!

  4. Jastreb Says:

    Serija je izvrsna. Dosta prati povijesne činjenice. Trebalo bi nastaviti seriju, jer povijest starog Rima je najzanimljiviji dio povijesti plus sstara Grčka i drugi svjetski rat. Volim povijest, izučavam je i gutam od malih nogu, ali Rim… to je fascinantno.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: