Baci bombu…

… goni bandu, preko Bliskog istoka.

24, Dan 6: 9 PM – 10 PM

Prije šest godina, kada se 24 pojavila u eteru, donijela je na televiziju nekoliko zanimljivih inovacija u stilu – od onog očitog – odvijanja u realnom vremenu, do onih koji slijede iz toga; poput odvojenih radnji koje pratimo u split-screenu, dijaloga koji nam sugeriraju kada ćemo vidjeti rasplet nekog događaja i sličnih; brzinu, napetost i osjećaj da se nešto uvijek događa.

Ali, najbitnije od svega, donijela je i Jacka Bauera.

JackLik koji se po količni izračenog testosterona po pikselu može mjeriti samo sa Titusom Pullom, maestralno odigran od strane Kiefera Sutherlanda, postao je jedan od najprepoznatljivijih likova na televiziji.
S potpunim pravom, Jack je postao oličenje modernog akcijskog junaka, ali za razliku od raznih američkih ninja, ovaj je sve samo ne jednodimenzionalan.

Kroz ovih šest sezona, malo po malo, trivijalizirali su njegov, er, postupak prema osumnjičenicima, ali raja to voli, pa zašto ne. No, ono što nije trivijalizirano, i što drži seriju (osim fantastične Mary Lynn Rajskub u ulozi Chloe) jesu upravo posljedice koje na Jacka ostavlja njegov posao, i njegovo vidljivo propadanje kao osobe do trenutka sloma prije par epizoda, kada je napokon izjavio kako više ne može.

Nenamjerno, možda je to bio i uzvik scenarista (koji, usput, radnju pojedine sezone ne razrađuju unaprijed, već se sve izmišlja u hodu, ne biste vjerovali), kojima ponestaje ideja.

Jer, prošle sezone pobili su nam gotovo cijelu glumačku postavu, uz koje se gledateljstvo vezalo; što je sasvim u redu, i imalo je odličan WTF faktor; a sada nam serviraju zamjensku postavu u istim situacijama: predsjednik je sada brat preminulog predsjednika; umjesto Tonya i Michelle imamo romansu Mila i Nadie; opet potpredsjednik pokušava preuzeti vlast; opet postoje neke mutne organizacije u državnom vrhu…

I svo to moje nezadovoljstvo trenutnom sezonom (koja je, inače, počela odlično) kulminiralo je u epizodi koja pokriva vrijeme od 9 do 10 navečer, u kojoj, kada se sve zbroji, nije dogodilo ništa.

Oko 9 sati potpredsjednik je naredio nuklearni napad na (taktički neimenovanu) bliskoistočnu zemlju, da bi dio osoblja koji se tome protivi probudio predsjednika iz kome da to spriječi – i uspio u tome, da bi predsjednik na kraju sam naredio napad. Što je bilo potpuno out-of-character za Palmera.

Dalje, ni Radetovi postupci (pardon, generala Gredenka) nisu mi bili jasni – prvo je izdao CTU, dao da mu odrežu ruku koja je skrivala transponder, da bi zatim izdao te iste teroriste! I usput, naizgled (i nažalost) iskrvario. Što je time htio postići, vjerojatno nitko ne zna.

No, najveći problem ove epizode bio je Jack: pojavio se tek oko dvadesete minute i to u split-screenu! I u kompletnoj epizodi nije imao više od pet minuta screen timea. Što je jednostavno nedopustivo. I tu se skriva ono što me najviše muči oko ove sezone: Kiefer Sutherland izjavio je da je jedini pravi način da napusti seriju Jackova nasilna i prije svega nenadana smrt. A scenaristi, čini se, sve više pažnje poklanjaju ostatku ansambla, a Jacka, polako, polako guraju u stranu.

Eh, da je taj ansambl onaj koji smo pratili od prve sezone, i s kojim smo se povezali, a ne ovaj koji nam je većinom gurnut pod nos ove sezone – evo, ovo su vam novi likovi, gledajte ih – bila bi druga priča. No, pošto su ove prve pobili sve…

***

Pomislih i kako je problem s ovom sezonom jedino taj što je prva koju gledam na tjednoj bazi, a ne, kao prethodne, u jednom tjednu, ili jednom danu, no i ostale kritike na ovu sezonu nisu pretjerano povoljne. Ali, dan (sezona) je još dug, i možda se stvari do kraja i promijene – tek moramo saznati koja je uloga Jackovog oca u velikoj shemi stvari, što će Kieferu vjerojatno dati priliku za odlične karakterne momente, a možda i pokoju usputnu torturu.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: