Houseov problem

House, M.D.

Neopisivo je koliko je Hugh Laurie velik, koliko je genijalan u ulozi Housea.

Gotovo jednako koliko je Gregory House genijalna (i prije svega jedinstvena) pojava na televiziji.

House - logo

Zato se neću ni truditi pisati o tome. Kao ni o homoerotskom podtekstu, aluzijama na Sherlocka Holmesa, Cameroninoj guzici, Houseovim one-linerima, Cameroninoj osobnosti, Foremanovom kolutanju očima, Cuddyinoj guzici, Cuddyinim sisama i odvratnim čudnim boleštinama koje srećemo svaki tjedan.

Ili ne? Ne gledate Housea? Zašto onda ovo još uvijek čitate, idite gledati!

Enivej.

Serija je kreirana 2004. godine. Dobra berba (Lost, Boston Legal i Veronica Mars krenuli su s emitiranjem iste godine). I u te tri godine vidjeli smo šezdesetak odličnih epizoda, i istovremeno epizoda s kojima… nešto nije u redu.

Sve se reboota.

Ne nužno nakon jedne epizode, ali nakon nekoliko njih, redovito.

Nekoliko banalnih primjera: u prvoj sezoni Chi McBride (ne znam kako se lik zvao, uglavnom prilično iritantna spodoba; 0,7Kate; poželite ga tući štapom) postao je ravnatelj bolnice, prijetio otkazom Houseu, dao otkaz Cameron… nakon pola sezone njega su otjerali, House nikad nije dobio otkaz, Cameron se vratila nakon dvije epizode.

Druga sezona, slična situacija sa Stacy: pojavila se ponovno Houseu u životu, unijela kaos, no na kraju, kada je otišla sve se vratilo na staro.

Treća sezona: prvo je Houseu noga ozdravila, no i to se vratilo na staro; zatim je bio incident s Triggerom, koji se odužio i više no što je trebalo; i opet nije bilo posljedica, ni za Housea, ni za Wilsona, niti ikoga…

Nemojte me krivo shvatiti, ne tražim da House počne imati season-long arcove, već samo da se događaji iz jedne epizode osjete u sljedećim epizodama. Trajno. Mogli su Houseu, npr. odsjeći nogu nakon što je Ketamin prestao djelovati u trećoj sezoni – zamislite kako bi bio neizmjerno više nadrkan da se to dogodilo.

OK, možda je malo drastičan primjer. Recimo, mislio sam da će nakon poroda fetusa u 3×17 House malo, malo, malo promijeniti stavove kad će sljedeći put pričati s trudnicom u sličnoj poziciji. Da se to i dogodilo, vjerojatno bi bilo otpisano kao: Wilson mu je uvalio antidepresive ili nešto slično.

Beba!

Ili trenutna situacija s Foremanom – to je to. Foreman je prešao neku granicu, i na to se referenciralo u ovotjednoj epizodi, ali još tri epizode maksimalno, i vjerojatno će se svi ponašati kao da se ništa nije dogodilo. I naravno, ne moraju oni pričati o tome – “Foreman, postaješ poput Housea” – bilo bi lijepo kada bi to opet vidjeli.

I da, sumnjam da će Foreman na kraju dati otkaz…

***

OK, moglo bi se raspravljati o tome koliko se prosječnom čovjeku u prosjeku promijeni život i karakter u tri godine, no… ovo nisu prosječni ljudi, i to nikako nije pravi život. Isto tako ne gledamo operacije koje traju šest sati u realnom vremenu… jer je monotono.

A nakon nekog vremena i dosadi.

(Houseu to vrijeme nije ni blizu, ali…)

Oglasi

Jedan odgovor to “Houseov problem”

  1. […] vratiti. Bar ne tako brzo. Bar ne dok House ne doživi neki, makar majušni epiphany, jer, barem ja, nešto takvo već jako dugo čekam. A znam da je čekanje vjerojatno uzaludno, jer […]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: