IT podrška

Da, znam. Naslov je glup ali vjerojatno bi i hrt nazvao tako pa je onda svejedno. Već sam rekao kako ne volim klasificirati serije ali ponekad, jednostavno, smeće morate strpati u tri vreće kako ne bi smrdilo. Na drugu stranu, umjetničku sliku stavljate tamo gdje će ju svi vidjeti i diviti se. Ok, loš primjer sam dao. Govorim o jednoj drugoj klasifikaciji za koju možda niste ni znali. Postoje američke serije i postoje britanske serije. Zvuči glupo i jednostavno ali, nemojte se zavaravati, to je činjenica iz koje možemo saznati svašta. Izgleda da je i prosječna britanska serija u najmanju ruku gledljiva.

IT Crowd je jedna tipična britanska serija, točnije komedija ili preciznije sitcom. Radi se o dva antisocijalna računalna stručnjaka koji rade u podrumu jedne londonske tvrtke kao služba podrške (helpdesk i servis). Rade u prostoriji punoj računalnog otpada i rijetko se javljaju na telefon kako bi odgovorili na neko pitanje. To, naravno, ne znači da telefoni ne zvone. Najnoviji član njihove ekipe je Jen koja nema blage veze o računalima. Ona će pokušati približiti IT odjel svojim korisnicima tj. ostatku tvrtke.

snapshot20071102175443.jpg

Postoje serije koje vas tjeraju da koristite svoj kikiriki (perverznjaci, nisam mislio na taj kikiriki, makar postoje i takve serije), tjeraju vas na razmišljanje i na potpunu pažnju tokom gledanja. IT crowd vas na drugu stranu opušta i zabavlja te je kao takav odličan za zajebanciju, lagani odmor uz gledanje s jednim okom ili da si prikratite vrijeme. Serija nije šablonizirana i na trenutke je toliko retardirana da iz vas izbija smijeh u valovima a da zapravo ne znate čemu se točno smijete. To je zato što ste geekčina, čestitam. Čak i kad im ponestane ideja, što se u nekim situacijama i događa, scenaristi stvore jednu misterbinovsku situaciju za likove i jednostavno ih postave unutra kao da postavljaju miša u lavlju jazbinu. Rezultat je urnebesan.

Dolazimo do likova, koje ne treba previše opisivati. Imate Roya, koji je katkada smiješan samo zato što je Irac i zbog toga što svaku epizodu nosi drugačiju geek majicu. Afro nerd, Moss, je dosadan ali stvoren je da bude dosadan i da se ne uklapa. On mora biti model modernog geeka koji je toliko izvan normalnog života da se čak ne uklapa i u ovu seriju. Treba još spomenuti Denholma, direktora tvrtke, koji će za sebe, prilično nearogantno, reći da je jedan od najvećih ljudi na svijetu, ikad.

Ako bi morao razraditi svoju pretpostavku u uvodu onda bi to išlo ovako. Ne postoje dobre i loše britanske serije. Postoje serije koje se prikazuju popodne, navečer i po noći. Ako popodnevne gledaju djeca, večernje vaši roditelji onda vi vjerojatno gledate ove zadnje (tj. TV mreže tako emitiraju). Ove kasne obično biraju svoje gledatelje i nisu za mainstream publiku. IT crowd je tu negdje između, poslije večere, ne prekasno. Naime, ne smiju se čuti psovke i prikazivati prevelike bolesnoće ali sve ostalo je dopušteno. Posljedica toga je i snimanje uz publiku, čiji smjeh iritira do boli. Ovdje leži poanta moje preporuke. Činjenica je da IT crowd, svojim humorom, pogađa određene gledatelje tj. geekove koji će razumjeti zašto Roy na majici ima napisano RTFM ili 42. Koliko je ova serija gikovska na ljestvici od 1 do 10? Dovoljno je objasniti da na DVD-u 1. sezone možete naći subtitlove u leet-u, ROT13 i base64 kodu. Sada vi meni recite koliko je to na ljestvici?

Božjom providnošću, 1. epizodu možete pogledati na dailymotionu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: