Momci s Madisona

Madison avenija sinonim je za moćnu reklamnu industriju Amerike. To je posljedica razvoja industrije dvadesetih godina prošlog stoljeća, te činjenice da su skoro sve reklamne tvrtke imale svoje urede upravo u toj aveniji. Mad Men je serija o New Yorku, reklamnim agencijama, šezdesetima i američkom načinu života. Don Draper je visokopozicionirani direktor reklamne tvrtke Sterling Cooper s reputacijom čovjeka koji razumije običnog potrošača. Više od ovog vam ne smijem reći jer bi vam bitno umanjilo doživljaj otkrivanja pojedinosti Draperovog života.

Teško mi je dati krajnji sud o jednoj ovakvoj seriji, seriji koja je napravljena da traje. S tim da, ponukan koleginom izjavom o starim prdonjama u akademiji, nisam siguran da li je rađena s ciljem da dobije Emmyja ili je rađena za dušu pa je Emmy sam došao. Koliko je serija ozbiljna izvrsno pokazuje i budžet za pojedinu epizodu, koji se kreće 2-2.5 milijuna $. Kad toliko puno uložite, očekujete i da će se vratiti.

021609-1847-momcismadis4.jpgMogu ja sad mlatiti pimpekom oko grma 3 dana, no ono što vi želite znati je, je li serija dobra ili nije? Dobra serija vidi se u detaljima. Vidi se u količini uloženog truda. Prvo što ćete uočiti je autentičnost. Šezdesete nisu baš lake za kopirati. Frizure su tu, to je najlakše, odjeća također. Scena? Snimaš unutra, dofuraš staru kramu, malo ulaštiš i eto. No duh vremena, kako bi se izrazio neki stari hemeroidni jugonostalgični kritičar, a ne ja, duh vremena se malo teže prenosi na ekran.

Na što točno mislim? Pokazat ću vam upravo na primjeru. Prvo što sam ja primijetio (posljedica dugogodišnjeg second hand trovanja) je to što svi puše. Cigareta je svugdje, u uredu, na sastanku, u krevetu, za večerom. Sad ćete vi reći, pa to je tako i danas. Da, istina, ali vide li se cigarete svugdje i u serijama danas? Hoće li svaka TV kuća dodatno platiti svoje glumce da smrde tokom snimanja i to samo zbog dočaravanja ere?

Druga stvar, koju sam primijetio, je “povlašteni” status žena. U agenciji su sve žene tajnice. Muškarci se bave poslom, a žene nose kavu. Seksualno zlostavljanje na poslu nije još izumljeno kao pojam. Brak je više kao smjernica, a ne ograničenje. Postoje kućanice i njihova zadaća je briga za djecu, čista kuća i večera koju gospodar mora dobiti kada dođe kasno s posla. Daleko od toga da ja nisam šovinist. Neki ljudi bi me čak opisali kao Luku Vuco na predstavljanju predsjedničkih kandidata. No, čak i ja sa zanimanjem pratim Peggyin radni dan. Isto tako, u višim poslovnim sferama vidjet ćete samo ljude bijele boje kože. Dakle, društveni pomak postoji i ne srame ga se prikazati.

021609-1847-momcismadis7.jpg021609-1847-momcismadis8.jpg

Eh, da i očaran sam svim tim old school šefovanjem s velikim uredima, hektolitrima alkohola i dugim pauzama za ručak. Općenito je posao prikazan kao sastanak s ekipom u birtiji. Natoči se alkohol, ispričaju se vicevi, malo laprda o politici, dogovori ručak, glavne face kažu što treba napraviti i svatko ode svojim putem, što obično znači flert s tajnicama. Doista je vjerno dočarano to vrijeme, od crvene prijetnje do špičastih grudnjaka.

Da mi je netko rekao kako je to ozbiljna drama sa side orderom feminizma, rasizma i homofobizma vjerojatno ne bih nikad pogledao niti jednu epizodu. Ovo je ozbiljna serija koja će vas privući bez obzira na to koliko se možete poistovjetiti s likovima. Zbog toga, potrebna je mala doza strpljenja, a nagrada će vam biti kao i svaki put kad odgledate izvrsnu seriju… sati i sati izgubljenog vremena. Za to i živimo.

Čuo sam već mnogo komentara protiv Mad Mena. Jedan od najčudnijih mi je bio onaj kako je radnja prespora. Naime, likovi se razvijaju dovoljno brzo, dijalog je dinamičan, neprestano se pojavljuju novi zapleti i novi likovi, no istina je kako je to sve nekako melankolično. Doista, nekoliko puta sam se morao truditi kako ne bi zaspao tokom gledanja.

Jednoga dana me puknulo. Radnja nije spora. Radnja je tiha. Nedostatak glazbe formira posve drugačiji dojam o seriji. Tako se naglašava dijalog, izgled i fotografija za koje smo već rekli da briljiraju. U ključnim scenama ćete čuti glazbu, koja pokušava izbiti iz vas osjećaje koje likovi na ekranu proživljavaju, što i je primarna zadaća glazbe općenito.

Uvijek postoji nešto što će zaokružiti izvrsnu seriju i dati priliku muškarcima (a i ženama ako je donji demotivational točan) da odahnu od dramskih spletki i monotonih dijaloga. Christinu Hendricks poznajemo još iz Fireflya kao razvratnu crvenokosu ženu anđeoskog lica i bujnih… ovih… glumačkih sposobnosti. Od kada se pojavila u Fireflyu, čini nam se kako dobiva samo uloge u kojima u potpunosti iskorištava svoje adute. Recimo samo da zaklanja pola scene svojom prisutnošću.

Momci s Madisona su ponedjeljkom na HTV-2 oko 22:45. (w)

snapshot20090216193507snapshot20090216193233snapshot20090216192844snapshot20090216192628snapshot20090216192415snapshot20090216192107snapshot200902161916591snapshot20090216191747epic-boobs-lesbian-demotivational-poster

6 komentara to “Momci s Madisona”

 1. Jej. Novi tekst. Rula serija, rula Christina Hendricks, a bome rula i Don Draper. THE muskarac.

  Sva sreca AMC i Weiner su se uspjeli dogovoriti za lovu i Weiner je potpisao na jos barem dvije sezone. Bez Weinera to ne bi bilo to.

 2. Poceo gledat. Ja zelim zivjeti tada i tamo. Cigareta u birtiji. Zakon. Cigareta u restoranu. Zakon. Zena u kuci dok si ti u birtiji. Zakon.

 3. Cigareta i alkohol na poslu.

 4. Cigarete i alkohol imam na poslu. 🙂

 5. This is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere.
  Simple but very precise information… Many thanks for sharing
  this one. A must read article!

 6. Lol118.com

  Momci s Madisona | Statler

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: