Testees

Testeesi su toliko odvratni, provokativni i jeftini da ne bi smjeli postojati. Dva idiota testiraju farmaceutske proizvode. Ništa revolucionarno. Proizvodi redovito imaju neočekivani efekt ili nuspojavu pa Pete i Ron to pokušavaju iskoristiti na najbolji način, ako su u stanju.

Čuli ste za pojam “toliko odvratno da je smiješno”? Onda ovo treba strpati u mješavinu krvi, sperme i rigotine. Često kažem da sam rob prvog dojma. Ako me serija u prvoj epizodi natjera na plakanje, onda znam da gledam nešto posebno. Ovdje je plač bio posljedica pogleda na svoju plućnu maramicu koja se veselo koprcala po podu. Svi znaju da je prvi dojam najvažniji. Prva slika prvog kadra filma Mrtav ladan najbolje dočarava tu činjenicu. Priznajem da ostale epizode ne nude kvalitetu kao prva, ali teško je natjerati moj um na kritiku kad je hipnotiziran odmah na početku.

Teestise gledam kroz prizmu obične kanadske serije. Za to kriv je scenarist/producent i idejni stvoritelj Kenny Hotz. Hotz je pisao za South Park, no njegov rad poznatiji mi je iz reality showa Kenny vs Spenny, jedne vrlo čudne originalne emisije o dva prijatelja koji se natječu u raznim natjecanjima tipa “oš se kladit da mogu popit više piva od tebe”. Čudna je zato što su to uglavnom oklade tipa “tko može duže držati mrtvu hobotnicu na glavi”. Često najzabavniji dio serije upravo je kazna koju gubitnik mora odraditi. Nažalost, čvrsti koncept fake-reality showa bio mi je preumjetan za proglas vjernosti.

Doista se osjećam hipnotizirano kada komentiram seriju s prijateljima. Ne postoji djelo na planeti koje dobiva toliko različitih mišljenja. Svugdje je ista stvar, nekima je zadnje smeće, nekima ukazanje. Ja? Smatram se čovjekom kojemu nije problem uprljati se s vremena na vrijeme. Znate li onaj dio ulice u koji nitko ne zalazi, koji je pun smeća, bljuvotine i smrdi na urin? E pa u tom kutu leže remek djela umjetnosti. Tamo se skladaju epske simfonije od kojih bi se i samom Amadeusu divljački ukrutio. Možda je meni lakše plivati kroz govno kada znam da sam u pravu. Jer, smijat ćete se, o daa, smijat ćete se i mrzit ćete sebe zbog toga, a potpuno nepotrebno. To je moja poruka.

Morate se opustiti i ne shvaćati sve tako ozbiljno. Put do sreće i blagostanja je jednostavan i protkan razbijanjem ustaljenih, limitirajućih pravila. Treba aplaudirati ljudima koji su pokrenuli ovakav projekt. Projekt koji je od početka bio osuđen na propast, jer budimo realni, glasni prdež u liftu punom ljudi razina je ozbiljnosti jednog sprovoda za ovu seriju.

Testeesi nisu čista kanadska serija u smislu produkcije, ali po razini provokacije, odnosno odabiru i egzekuciji same teme, svakako jesu. Na moj doživljaj kanadskih serija najviše je utjecao upravo Hotz sa svojim uradcima. Sve što te serije imaju zajedničko upravo je odličan sadržaj dobiven uz vrlo mali budžet. Kanađani su, u svojoj inferiornosti prema američkoj produkciji (money wise), bili primorani rabiti drugačiji pristup kako bi prisvojili svoj dio gledatelja. Rezultat su serije koje imaju takav provokativan sadržaj da se uopće ne mogu emitirati na američkim mrežama (ok kabelske, ali one su nešto drugo). Ne mogu a da ne spomenem glazbu. Toliko klasične glazbe i opernih izvedbi niste čuli ni u HNK.

Utopljen u svojoj oštećenosti masovnog gledanja serija uvijek tražim nešto originalno. Uvijek sam impresioniran i uvijek ću gledati serije koje imaju toliko muda krenuti od nule s izgradnjom svojeg stila i koje pokušavaju gledatelju prikazati nešto novo, bez ograničenja. S naglaskom na ovo “bez ograničenja”. Zato poručujem ljudima, koji smatraju Testeese pretjeranima, da si izvade banderu iz guzice, promjene pelenu punu usijanog, vodenog proljeva klišeja i napokon progledaju kroz gusti smrad mediokriteta koji ih okružuje.

Nije ni čudo što nikad nećemo vidjeti drugu sezonu. Svijet jednostavno nije spreman gledati Boga u oči i pitati ga što bi radio kad bi imao sise.

2 komentara Za “Testees”

  1. nisu pretjerani nego su odvratni i glupi. i nisu smijesni.

    ali krasna recenzija 🙂

  2. Bah, tebi je odvratno i ono sa vješalicom… a fino se vidi da ju je sterilizirao s upaljačem.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: